2015 m. balandžio 4 d., šeštadienis

Kelios dienos Geteborge


2015 m. Kovas.  Netikėta komandiruotė į Geteborgą, prasidėjo nuo kelionės maršruto pasirinkimo. Vienas iš pasiūlytų variantų: du skrydžiai Vilnius – Helsinkis, Helsinkis – Geteborgas, bet aš pasirinkau kitą variantą: skrydis Palanga-Kopenhaga ir kelionė traukiniu Kopenhagos oro uostas – Geteborgas. Kaina į abi puses: 612 Eur (skrydis- 460,00 Eur ir traukinys – 152,00 Eur). Džiugino galimybė keliauti traukiniu ir pervažiuoti Oresundo tiltą tarp Kopenhagos ir Malmės.
  Skrydis iš Palangos į Kopenhagą labai greitas ir patogus. Atskridus labai greitai surandam traukinių stotį, dar kartą pasitikriname traukinio išvykimo laiką ir platformą. Ir vis tik išlieka jaudulys, kad viską supratai teisingai ir įsėdai į traukinį teisinga kryptimi.

  Pajudėjus traukiniui, žvalgomės per langus, kaip tas traukinys važiuos 16 km tiltu. Pirmiausia lekiame į tunelį. Pasisekė, kad traukinio vagono langai nėra užteplioti grafiti.  Jau grįžusi išsiaiškinau, kad 16 km atstumas jungiantis Daniją ir Švediją susideda iš 3 dalių : tunelio ( 4 km), kelio per dirbtinę Peberholmo salą (4km) ir paties tilto per vandenį (8 km).  Sumokėjus už traukinio bilietą, papildomų mokesčių nėra. Informacija apie mokestį už tiltą galima rasto čia:  http://keliaujantiems.eu/salys/danija-32/lt/.  Tiltas per vandenį yra iš dviejų aukštų, žemutiniame važiuoja traukiniai, o viršuje automobiliai.  Ir viskas labai paprasta, tiesiog važiuoji per labai plačią upę. Važiavimas tiltu trunka apie 7-8 min. Traukinyje pateikiama informacija bėgančioje eilutėje: kodėl sustojo ne stotelėje, kodėl sulėtino greitį ir kada atvyksta į tau reikalingą stotį. Kelionė traukiniu iki Geteborgo užtruko 3,5 val, labai gražių vaizdų nesimatė. Gamtovaizdis šiek tiek panašu ir į Lietuvos, lygumos pievos, tik kartais išlenda arčiau vandens. Ir patys švedai sako, kad rytinė pakrantė yra labiau įspūdinga (aš irgi galiu tai patvirtinti).

Kaip nukeliauti iš centrinės Geteborgo stoties į viešbutį buvau pasiruošusi iš anksto, padėjo visagalio google žemėlapiai. Apsigyvenome, ir susiruošėme ieškoti vakarienės. Šalia esančiame Nordstan prekybos centre, parduotuves užsidaro 20,00 val ir aplink būriuojasi įvairaus plauko publika, todėl grįžome į Centrinę stotį. Ten dar dirbo kavinės ir maisto parduotuvės. Viešbučio Grand Hotel Opera (http://www.profilhotels.com/hotel-in-goteborg-grand-hotel-opera/) fojė yra nemokama arbata ir vietos pokalbiui bei vakarienei. Pagyrimas viešbučiui: kambaryje yra lygintuvas ir lyginimo lenta.

Rytas prasidėjo Chalmers University of Technology. Universiteto atstovai papasakojo apie Chalmersska Huset pastatą, jo savininką ir universiteto įkūrėją William Chalmers, jo veiklą. Dabar Universiteto pastatas yra pritaikytas rengti seminarus, konferencijas, projekto partnerių susitikimus.
Chalmers Universiteto konferencijų pastatas
Ir viešbutyje ir turistų informacijos centre galima gauti miesto žemėlapį (tikriausiai tai nėra naujiena keliautojui). Tik turistų informacijos centras pradeda darbą nuo 10,00 val ryto.

Geteborge jūrinis klimatas, todėl jis panašus į Klaipėdos orus. Kovas nėra tinkamas metas keliauti, bet kai negali rinktis, džiaugiesi galimybe pamatyti dar vieną Švedijos miestą. Pirmosios dienos vakaras saulėtas ir šiltas. Gustavo II Adolfo aikštėje žmonės ilsisi, aikštė puošiama pavasarinėmis gėlėmis. Labiausiai norėjau apžiūrėti uostą, pamatyti vietą kurioje finišuos Volvo Ocean Race 2014/2015. Geteborgas yra Volvo mašinų miestas, čia 1927m. buvo pagamintas pirmas Volvo automobilis. Volvo muziejus: Arendal Skans, SE-40508 Goteborg. Jame yra skirta vietos ir Volvo Ocean Race. Ant Jotos upės kranto stovi Geteborgo Operos teatras. Pastato architektūra dera prie uosto kraštovaizdžio, burinių laivų, tiltų ir kranų.
Operos teatras
Lilla Bommen uoste stovi didžiulis keturių stiebų laivas, kuris yra ir restoranas ir viešbutis (beveik mūsų Merdianas, tik didesnis).
Jachtų uostas
 Toliau kelias veda link seniausio pastato mieste (1654m). Atsidūrus akmeniniame kieme, jauti istorijos sparnų plazdenimą.
Toliau plačiomis miesto gatvėmis einame link Haga senamiesčio, kuris pasižymi mediniais namais. Neaišku ko laukia miestas: ar pavasario, ar vasaros renginių, bet visur iškastos gatvės, remontuojami tiltai, krantinės. Vietiniai gyventojai elgiasi , kaip didmiesčiuose, nežiūri į šviesoforo spalvas, mėto šiukšles.

Vakarieniaujame šalia Turgaus halės, kuri eksterjerą ir interjerą išlaikė nuo 1901 metų. Restoranas Kungstorget nebuvo pigus, o lašiša sūroka. Grįždamos į viešbutį, landžiojam aplinkinėmis gatvelėmis, džiaugėmės miesto parke sudygusiais krokais. Gaila, kad pavasaris ankstyvas ir dar nedaug žiedų. Miesto parkas ir Botanikos sodas, dar tik ruošiasi pasitikti turistus ir visur pavasario purvynėlis. Vaikštant miesto gatvėmis iš karto galima pastebėti daug dizaino, interjero puošybos, įvairių rankdarbių krautuvėlių. Aš labai myliu tas mielas krautuvėles.

Lietingą vakarą, kaip ir Lietuvoje praleidžiame supermarkete, tiesiog darganotas oras veja po stogu. Vėliau su keltu, plaukiame į kavinę (social dinner). Kavinė įrengta ant pirso. Vakarėjant užsidega uosto žiburiai, gali stebėti kaip įplaukia ir išplaukia keleiviniai keltai, konteinerių laivai. "River Cafe Dockepiren" yra rekomenduojama Michelin guide nuo 2007 metų. Ir tikrai ji to verta, atitinka kainos ir kokybės santykis, bei turi galimybę pamatyti miestą nuo vandens.

Dar viena nedidelė popietė be lietaus, bet apniukusi. Dar turime keletą vietų mieste, kurias norėjome pamatyti. Apsiginkluojame skėčiais ir patraukiame Kungsportsavenyen gatve link Dievo Poseidono skulptūros. "Gotaplatsen" aikštėje stovi Poseidonui skirta statula. Didelio įspūdžio nei skulptūra, nei aikštė nepadaro.
Dievo Poseidono skulptūra
Tai vieta, kurioje gali rasti ir Geteborgo teatrą, ir dailės muziejų. Jame saugomi Pablo Picasso, Rembranto, Vincento van Gogo, Eduardo Monet darbai. Nuo XV amžiaus iki šių dienų papildomos ir nuolat keičiamos ekspozicijos ir kūriniai. Aplink plačios gatvės, aukšti didmiesčio pastatai, paminklas su mazgu ant ginklo. Savaitę prieš atvykstant į Geteborgą įvyko susišaudymas. Biskopsgordenas yra šalia Geteborgo, pagarsėjęs gaujų smurtu.

Senamiesčio vaizdai
Likus kelioms valandoms iki išvykimo, dar nardome po senamiesčio gatveles. Šviesi diena pakelia nuotaiką, žmonės užkandžiauja kavinių terasose lauke. Ir mes suradusios jaukią aplinką įsitaisom su kavos puodeliu. Saulėtas penktadienis  traukia į senamiestį vis daugiau žmonių.
Geteborgo gatvės
 Greitai bėga laikas, trys vakarai  praleisti Geteborge leidžia padaryti kelias išvadas:

·         Šis pasakojimas daugiau emocinis, negu faktų išdėstymas

·         Šaltas ir apniukęs dangus, ne visada leidžia džiaugtis miestu. Todėl į Geteborgą reikės sugrįžti, kai aplink skambės fontanai, žydės gėlės, žmonės ilsėsis prie vandens ir senamiesčio gatvėse.

·         Liko neaplankytas žuvų turgus, miesto muziejus, botanikos sodas (didžiausias nuostolis) ir atrakcionų parkas