2015 m. birželio 6 d., šeštadienis


   Kai nepilnametis vaikas keliauja vienas

 
  Noriu pasidalinti atsiradusia patirtimi. Mano dukra (16 metų) susiruošė aplankyti sesę Škotijoje. Nusipirkom lėktuvo bilietus, pasitikrinome paso galiojimą, pasirūpinom nuvykimu į oro uostą ir laukiam išvykimo dienos. Kiek prisimenu, nepilnamečiui keliaujant po Europos Sąjungą nereikia jokių papildomų leidimų ar sutikimų. Vienintelis apribojimas nepilnamečiams skrendantiems  lėktuvu yra amžius. Mūsų atveju reikėjo sulaukti šešiolikos, kad Rynair aviakompanija leistų skristi. Vyresni negu 14 m. amžiaus gali keliauti Wizz Air lėktuvais vieni. Šios kompanijos palydos nesiūlo.  

  Likus pusei paros iki išvykimo į oro uostą ir dviem valandoms iki darbo dienos pabaigos, paskambino dukra ir klausia: ar aš esu įsitikinusi, kad nereikia rašytinio tėvų sutikimo, jai išvykti. Nes klasiokės pasakojo, kad oro uoste reikalavo rašytinio tėvų sutikimo. Aš pažadėjau, kad surasiu įstatymą, kuriame parašyta, kad rašytinis tėvų sutikimas nereikalingas.

  Pradėjau internete ieškoti informacijos. Ji gana sudėtingai teisine kalba aprašyta. Prasidėjo lengva panika, reikia ar nereikia rašytinio tėvų sutikimo. Jeigu vaiko kelionės tikslas yra Šengeno valstybė, tai taikomas Šengeno susitarimas ir nesvarbu, ar vaikas vyktų su tėvais, ar su vienu iš tėvų, ar su lydinčiu asmeniui ar net vienas, vieno iš tėvų sutikimo nereikia turėti ir valstybės sienos apsaugos pareigūnas jo nereikalaus. Tokiu atveju vykti pas notarą ir patvirtinti vaiko išvykimo į užsienio valstybę nereikia.“ – rašo bloge . Apsiraminau, kad nereikia. Bet skaitau toliau, pasirodo yra išimčių. „Šengeno erdvės reikalavimai netaikomi tokioms ES valstybėms kaip Didžioji Britanija, Airija, Bulgarija, Kipras, Rumunija. Vadinasi, jei vaikas vyksta į šias ir kitas ne Šengeno šalis, jo tėvams ar globėjams jau prieš kelionę reikės kreiptis į notarą, kad patvirtintų tėvų sutikimą dėl vaiko kelionės į užsienį.“ Pradedu suvokti, kad dukrai reikalingas notariškai patvirtintas rašytinis vieno iš tėvų sutikimas išvykti. Skaitau kitus straipsnius apie tai, kad Pasienio tarnybai reikia pateikti papildomus dokumentus, jei vaikas iki 18 metų be tėvų keliauja į valstybes, nepriklausančias Šengeno zonai.
Galutinai įsitikinu , kad reikalingas sutikimas perskaičius šią nuorodą: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citizen/lithuania/index_lt.htm
  Lekiu pas notarą, prieš pat darbo pabaigą, pavyko gauti notariškai patvirtintą tėvų sutikimą. Sutikimas iki 18 metų į bet kurią pasaulio šalį, kad nereikėtų sekantį kartą vėl keliauti pas notarą. Dar mintyse prasisuka vaizdas, kaip dukra skambina iš oro uosto 6 val ryte ir pasako, kad jos neišleidžia išskristi be rašytinio tėvų sutikimo. Ir aš važiuoju 200 km į Kauną parsivežti nusiminusio vaiko.

  Kaip ten sako lietuvių patarlė „Devynis kartus atmatuok, dešimtą kirpk“.  Ir dar, geriau turėti papildomą dokumentą, negu susigadinti kelionę. 
   Ketindami leisti savo vaikui keliauti vienam, atidžiai perskaitykite konkrečios aviakompanijos taisykles ir pasidomėkite šalies, į kurią vykstama įstatymais, bet ir Lietuvos pasienio kontrolės įstatymais.