2015 m. liepos 12 d., sekmadienis

Pakeliui į Rygą. Kuldyga. Sabilė



  Kai tik pasitaiko proga važiuoti į Rygos oro uostą, visada norisi pamatyti naujas lankytinas vietas Latvijoje. Kadangi pats Rygos miestas jau išvaikščiotas daug kartų, nusprendžiame aplankyti miestelius pakeliui į Rygą. Ir šį kartą pasirinkome apžiūrėti Kuldygą ir Sabilę. Pirmiausia keletas faktų, o paskui įspūdžiai.

  Kuldyga ( latv. Kuldiga) Kuršo perlas, dar vadinamas Latvijos „Venecija“. Miestas turi vieną ilgiausių raudonų plytų arkinį tiltą (164 m) per Ventos upę ir neaukštą (2,2m) plačiausią krioklį (249 m) Europoje. Mieste gausu medinės architektūros gyvenamų pastatų, išlikusi XVII amžiaus dvaro fachverkinė vaistinė, popieriaus malūnas. Kuldyga laikoma XVII-XVIII a. mažo miestelio medinės architektūros ir urbanistikos  šedevru Šiaurės Europoje.
Akmeninės gatvės
  Sabilė, ji garsėja Vyno kalnu. Sabilės Vyno kalnas (33,7 m) įrašytas į Gineso rekordų knygą kaip šiauriausias vynuogynas, kuriame vynuogės auginamos po atviru dangumi Europoje. Čia įrengta neįprasta lėlių alėja.

  Nuo Klaipėdos iki Kuldygos 185 km ir tai turėtų užimti apie 2,5 val. Nusprendėme važiuoti per Liepoją, nes viliojo pamatyti naują Palangos aplinkelį.  Įvažiavus į Latvijos teritoriją iškart pasikeitė kelio danga, teko mažinti greitį. Liepoja pasitiko su kelio remonto ir apvažiavimo ženklais. Truputį teko pagalvoti, kaip sėkmingai apvažiuoti remontuojamas gatves, laikantis Grobina krypties A9 keliu. Vėliau sekant kelio ženklus iš A9 kelio reikia pasukti į P112 kelią Aizputės ir Kuldygos kryptimi. Pasiekus Kuldygą, mašiną palikome vienoje iš senamiesčio gatvelių ir patraukėme link Rotušės. Sekant nuorodas tai daryti yra nesudėtinga.
Autentiški statiniai
 Vėlyvą sekmadienio popietę gyvenimas čia lėtas ir tykus. Akmenimis grįstomis gatvelėmis norisi pavaikštinėti ir be konkretaus tikslo. Tarp dviejų namų sienų įsispraudęs Alekšupīte upelis vingiuoja senamiesčiu.

Upė mieste
 Juo sekant — dar vienas krioklys, nebe plačiausias, bet aukščiausias (4,15 m) Latvijoje, sukonstruotas dar XVII a. pritaikant upės vagą popieriaus malūno veikimui. Labiausiai džiugino miestelio žalios erdvės pritaikytos poilsiui ir piknikams.

 Baznicas iela artėjame prie plačiausio krioklio Europoje. Nuo Ventos upės skardžio atsiveria vaizdas į krioklį - Ventas Rumba. Krioklys yra žemas, ir tikriausiai visi tikisi kitokio įspūdžio, tačiau jo plotis sudaro net 249 m.

Ventas Rumba
Greta krioklio per Ventos upę driekiasi ir Senasis arkinis plytų tiltas. Toliau žingsniuojame link miesto parko.
Raudonų plytų arkinis tiltas

  Besidominčius istorija priima Kuldygos regiono muziejus, įsikūręs miesto parke. Čia irgi norisi ilgiau pabūti, apžiūrėti skulptūras. Neišlikusios 13 amžiaus pilies teritorijoje miesto parke - tvenkinys su fontanu, išvaizdūs pėsčiųjų takai, maloni žaluma, panoraminiai vaizdai į Ventos pakrantę ir keli istoriniai pastatai sukuria jaukią, bet neperkrautą ramybės erdvę. Gali atrasti kelis puikius kampelius prisėsti su knyga ar šiaip pamąstyti.
 Medinė architektūra stebina ne tik autentika, bet ir harmoningu deriniu su bendru senamiesčio vaizdu.  Iš pradžių pasirodo, kad statiniai yra ganėtinai apleisti, bet tai ir tapo jų pranašumu. Kuldyga tiesiog alsuoja praeitimi, daugelis statinių remonto neregėję šimtą ar daugiau metų. Yra namų, kurie statyti XV amžiuje, o jų išorė ir vidus išlaikę pirmykštį vaizdą. Tai ypač traukia kino studijas, nes Kuldyga dėl savo apšiurusių namų įmažinta net 29 kino filmuose.

Medinės architektūros statiniai

  Kelios valandos mieste pralekia kaip viena akimirka. Mažas patarimas: nepraleisti Kuldygos važiuojant į Rygą ar Ventspilį ir užsibūti čia visą pusdienį su pikniku.

  Skubam į Rygą, per raudonų plytų arkinį tiltą P120 keliui link Sabilės. Nuo Kuldygos iki Sabilės 45km ir pusė valandos kelio. Pakeliui dar sustojame prie Abavas krioklio (rumba). Čia irgi įrengtos vietos poilsiui bei piknikui. Tik vasaros laikotarpiu įrengtos vietos piknikui yra mokamos. Įlekiame į Sabilę, mažytis jaukus kaimelis. Sekmadienio vakarą jau neieškome, kur įsigyti vietinio vyno, tik pasižvalgome po apylinkes. Ir išvažiuojant iš kaimelio pamatom lėlių alėją. Sustojame, padaryti keletą nuotraukų, bet paskui įsidrąsiname apžiūrėti ekspoziciją iš arčiau.

Lėlių alėja
 Čia sukurta pasaka iš 200 lėlių, kurios stovi tiesiog kieme (Rigas iela 17). Tikrai verta pamatyti šias lėles, turinčias keistą savo pasaulį sukurtą Dainos Ručeres.

  Patarimas: net ir  skubant į Rygos oro uostą, raskit laiko sustoti ir pasivaikščioti nedideliuose Lietuvos ar Latvijos miesteliuose. Ir patys nustebsite kiek dar nežinote apie šalia esančią istoriją.