2017 m. kovo 19 d., sekmadienis

Ligūrijos perlai. Camogli


2016 m. Birželis

                 Laikas bėga taip greitai, kad palyginimo tam jau nerandu. Suprantu, kad po truputį trinasi iš atminties kelionės detalės ir gal būt kitiems keliautojams reikšmingos smulkmenos. Maršrutas žinomas ir patikrintas prieš kelis mėnesius. Rytinis skrydis iš Palangos į Kopenhagą, kaip visada populiarus, greitas ir patogus. Kelios valandos Kopenhagos oro uoste prabėga žvalgantis per langus, stebint pamestus lagaminus krovimo metu. Niekas neskuba pasimetusio lagamino paimti, vieni jį tik patraukia į šoną nuo važiuojamos dalies, sekantis krovikas pagaliau jį paima nežiūrėdamas į etiketes (viltis lagaminui suspėti į savo lėktuvą tirpsta), po kiek laiko matyt persigalvoja ir pasižiūri į lagamino kelionės bilietą. Skrydis iki Milano apie 2 valandas, pralekia kalbant su kolege ir žiūrint filmus. Iš Malpensos oro uosto į Milaną vykstame autobusu (bilietas 8,00 Eur). Centrinė Milano stotis – didžiulis skruzdėlynas, bet surandame sau poilsio kampelį. Dar lieka viena užduotis, laiku patekti į tau skirtą traukinį. Agentūros nupirktuose bilietuose trūksta informacijos, prie įvairių informacijos langelių bandome išsiaiškinti traukinio numerį. Pagaliau lekiame į Genova, ten mūsų laukia kolegė, kuri nuveš iki Camogli (Genova – Camoli apie 30km). Ir vėl nepaaiškinamas agentūros darbuotojų elgesys: Camogli turi traukinių stotį ir joje sustoja traukiniai iš Milano, o mums buvo paaiškinta, kad ten tarpmiestiniai traukiniai nestoja. Kartais labai norisi, kad profesionalas suplanuotų nors dalį tavo kelionės, kadangi tokių žmonių trūksta, interneto vandenyne stengiuosi nors kiek padėti kitiems. Keliauti traukiniais Italijoje yra labai paprasta ir nesudėtinga. Populiariausia kompanija Trenitalia, jų tinklapyje savarankiškai galima pirkti bilietus ( http://www.trenitalia.com/). Be to traukinių stoties kasoje visada galima įsigyti bilietus.

                      Kelios valandos su knyga rankoje ir mes Genujoje. Luisa mūsų jau laukia stoties aikštėje. Pasirenkame ilgesnį, bet palei pakrantę (SS1) kelią. Ligūrijos magija – vešli augmenija, bugenvilijų žiedai, miesteliai laiptais besileidžiantys į jūrą.

Miestelis prie miestelio susijungia į nesibaigiantį pakrantės miestą. Po valandos pasiekiame Camogli, privažiuoti prie viešbučio Casmona nėra galimybės. Keliauti čia patogiau be mašinos, stovėjimo aikštelės mokamos ir nedidelės.


Camogli             
                      Camogli – vienas iš Ligūrijos perlų, Golfo Paradiso viduryje, apsuptas alyvmedžių, jūrinių pinijų ir įspūdingų vaizdų. Nuplovusios kelionės dulkes, skubame įkvėpti švelnaus Viduržemio jūros kvapo. Palei pakrantę driekiasi Via Garibaldi promenada, su viliojančiais žuvies restoranais, suvenyrų krautuvėlėmis ir atostogas saugančia ramybe. Žiūrint į Camogli iš jūros pusės galima apsvaigti nuo spalvotų namų (žali, rožiniai, geltoni ir oranžiniai) lyg vijokliai lipančių į kalną. Miestelio vardo kilmė „Casa delle Mogli“ (žmonų namai), pagerbtos moterys, kurios saugojo ir prižiūrėjo miestą, kol jų vyrai keliavo jūromis. Ryškios pakrantės namų spalvos padėdavo jūrininkams surasti gimtą krantą. Miestas klestėjimo laikotarpiu turėjo tūkstantinį laivyną ir buvo vadinamas baltų burių miestu.


                      Pirmą vakarą  apėjome pėsčiomis visą miestelį ir pakrantėje pasirinkome Xodo barą trumpai vakarienei. Visada smagu stebėti aplinką sėdint pakrantės bare : visai šalia maudosi vaikai vakaro bangose, saulė po truputį slepiasi už Drakono pilies. Uostas pilnas įvairiausių laivų: turistinių ir žvejų laivelių, tradicinių  medinių „gozzi“ iki didelių „Pescherecci“, skirtų komercinei žvejybai. Čia yra visos galimybės nusipirkti tikrai šviežią žuvį iš laivo apie 17 valandą, kai jie sugrįžta į uostą.
Camogli uostas
                      Antra diena prasideda susitikimais San Giorgio vardo jūriniame koledže. Pusdienis pralekia ir mes jau akmenuotame pliaže. Privalumas – pakankamai didelis pliažo plotas skirtas naudotis nemokamai. Tai yra didžiulė retenybė Italijos pakrantėje.  Tik valandą pasidžiaugėme akmenų masažu ir jūros voniomis, nes mano perbalusi oda smarkiai parausta. Keliaujame pėsčiomis 3km į Recco – gastronominę Ligūrijos sostinę, garsėjančia fokačia su sūriu. Jūra, kalnai, žaluma ir praeities architektūra apsuka galvą. Vakarienę užsisakome restorano terasoje įrengtoje ant uolos krašto. Kartais išsipildo gimtadienio svajonės. Tiesa, staliuką restorane Ostaia da o Sigu rezervuojame telefonu. Nuostabus vakaras šnekučiuojantis, stebint jūros bangas ir bandant naują skonį: baltą Pigato vynuogių vyną (auga tik Ligūrijos regione). Žuvies patiekalai čia kainuoja apie 25,00 Eur. Birželio vakaras lepina švelnia šiluma ir akimirkomis, kai diena virsta naktimi.

                      Ryte pabundu nuo besitrankančių bangų į krantą ir vandens šniokštimo per akmenis. Pirmiausia puolu prie lango įrašyti tuos garsus ir vaizdus. Pasisuko vėjas ir pasikeitė oras, gyvenant prie Baltijos jūros tai yra įprasta, tačiau sunku patikėti , kad ir čia veikia tie patys dėsniai. Pirma dienos pusė užimta San Giorgio koledže. Kadangi patiko keliauti traukiniais vykstame į Sestri Levante (Cingue Terre palieku kelionei su šeima). Nuo Camogli iki Sestri Levante 25 km ir 40 min. traukiniu. Traukinys bėga per mažus pakrantės miestelius, pliažus. Sestri Levante dailus Ligūrijos miestukas, kurį labiau mėgsta ir lanko patys italai. Tai miestelis užbūręs tokius rašytojus kaip lordas Baironas ir Andersenas. Apsnūdęs žvejų kaimelis išaugo į dar vieną Ligūrijos perlą apsuptą kalnų ir senųjų Genujos aristokratų vilų. Pirmiausia einame link Fėjų įlankos pliažo. Mus pasitinka promenada palei pakrantę ir didžiulis smulkių akmenukų ir tamsaus smėlio paplūdimys. Oras visai netinkamas paplūdimiui, vėjas gena debesis ir smulkus lietutis išveja mus į senamiestį. Kitoje senamiesčio pusėje Tylos paplūdimys ir įlanka. Tylos paplūdimys – baltas smėlis, tai retenybė Ligūrijos pakrantėje. Birželio orai neprognozuojami, bet turistai vis tiek šmirinėja siauromis gatvelėmis su spalvotomis ledų porcijomis. Vis tik lietaus emocija neužgožė Sestri Levante grožio.

Sestri Levante

                      Traukiniu grįžtame atgal į Camogli. Prie traukinio bilietų pirkimo automatų visur kabo perspėjimai apie kišenvagius, pataria saugoti pinigus ir nesinaudoti paslaugių žmonių pagalba, dėl informacijos kreiptis tik į stoties darbuotojus. Vietą vakarienei išsirenkame uosto krantinėje „Vento Ariel“ restorane. Po truputį sugrįžta šiluma, leidžianti vakaroti prie jūros. Besileidžiant saulei didžiulės bangos vis dar daužosi į krantinę, iš lėto prasideda aperityvo metas, vienišas muzikantas su akordeonu įsitaiso pakrantėje.
                      Įsibangavusi jūra per naktį nespėjo nurimti. Todėl planas nuvykti laivu iš Camogli į Portofino aplankant Punta Chiappa ir San Fruttuoso vienuolyną nepavyksta. Lieka sudėtingesnis kelias į Portofino, traukiniu iki Santa Margherita Ligure (2,10 EUR) ir autobusu į Portofino (4,00 EUR). Prie autobuso į Portofino jau laukia didžiulė minia žmonių. Supratau , kad patekom į spąstus. Apie pusę valandos suspaustos lyg silkės bačkoje ir tekant prakaitui per nugarą, važiavome nuostabiai gražiu keliu. Šį kelią turistai bando įveikti ir pėsčiomis, ir dviračiais, ir tai visai nesunku padaryti iki Paraggi, vėliau kelias labai susiaurėja ir pėstiesiems tiesiog nelieka vietos. Jei yra noras Portofino parką ir iškišulį išvaikščioti pėsčiomis, kiekvienas Turistų informacijos centras turi paruoštus lankstinukus su išsamiais aprašymais.

                      Išlipus iš autobuso vėl atsidūrėm žmonių minioje ir tas srautas nunešė į centrinę aikštę prie vandens Martiri dell Olivetta. Portofino vietovė išpopuliarėjo 20 amžiaus viduryje, kai ją pamėgo kino ir sporto žvaigždės, politikos garsenybės. Todėl nenuostabu, kad gatvėse gausu paparacų. O aš bandau suvokti, kodėl žmonės čia veržiasi ir kas juos traukia. Calata Marconi krantine patraukiame iki įlankos krašto. Krantinėje daug restoranų ir kavinukių, kurių mažyčiai staleliai, sustatyti krantinėje. Ir mūsų turistų srautas žingsniuoja pro tuos staliukus, fotografuojasi.
Portofino
Gal būt vakare , kai iš Portofino išvyksta vienadieniai turistai, restoranų žvakėmis apšviesta krantinė mirguliuoja vandeny, ir  atsiveria tikrasis grožis. Grįžtame atgal ir apžiūrime jachtas ir laivus įlankoje iš kitos krantinės pusės. Turistus iš kruizinio laivo kateriais veža į krantą. Poilsiautojų nutūpta krantinė, sukišusi galvas į telefonus, nes free WiFi veikia labai gerai, kas vis dar yra didelė retenybė Italijoje. Nusprendžiame apžiūrėti Portofino ir San Giorgio bažnyčią nuo kalvos. Tikrai verta tai padaryti, nes iš viršaus atsiveria visai kiti pojūčiai.


Portofino
                      Iš Portofino į Santa Margherita Ligure plaukiame laiveliu (6,50 EUR). Čia jau pamatome nors akmenuotą bet pliažą. Nežinau kodėl, ar kad birželis dar ne sezonas, ar tiesiog čia tokia tvarka, bet už pliažus mokėti nereikėjo. Skėčių ir suolelių vienai valandai nuomotis nematėme prasmės. Bet Santa Margherita Ligure pliaže, promenadoje pasirodė įkyrieji prekeiviai. Tai mes kuo greičiau einame link senamiesčio. Santa Margherita Ligure – elitinių atostogų sostinė 20 amžiaus pradžioje ir dabar atsispindi elegantiškuose Liberty stiliaus viešbučių fasaduose. Pasižvalgom po Caprera aikštę (grindinio mozaika sudėta iš mažų akmenukų), aplankom Santa Margherita d`Antiochia bažnyčią. Ir netoliese sutūpiam pasimėgauti Vermentino of Tigullio vyno taure (žymiausias rytų Ligūrijos baltas vynas). Neskubėdamos einame link stoties, žvalgomės į parduotuvių vitrinas. Parduotuvės nelabai laikosi darbo grafiko, panašu, kad dirba kai padidėja turistų srautas. Ir kas labiausiai nustebino , kad vyriškų drabužių parduotuvių kiekis didesnis nei moteriškų drabužių.

Santa Margherita Ligure
                      Dar keletas žingsnių per Camogli promenadą, pasivaikštome ant molo ir pasigrožim Santa Maria Assunta bazilika. Baigiamoji projekto vakarienė susidėjo iš trijų dalių (pilnos porcijos): užkandžių lėkštė iš jūros gėrybių ir įvairios žuvies, pirmasis patiekalas gnocchi su špinatais, antras patiekalas šviežia Ligūrijos žuvis . Greitai ir lengvai prabėgo kelios dienos Ligūrijos pakrantėje.
Camogli
                      Viskas turi pradžią ir pabaigą. Ryte vėl nenormalaus dydžio bangos daužosi į krantinę. Nusprendžiame pasikeisti traukinio bilietus ir į Milaną išvykti iš Camogli ( kaina 30,00 EUR ). Iki lėktuvo skrydžio turime nemažai laisvo laiko, bet palikti daiktus saugojimo kambaryje Milano Centrale stotyje nesiryžome. Tiek kelionių patirtis po Italiją, tiek kolegos italai nepatarė atiduoti saugoti daiktų stotyje. Atvykus į Malpensa oro uostą sužinome , kad dėl SAS pilotų streiko, mūsų reisas atidedamas 2 valandoms. Truputį atsirado nerimas, kad vakare galime nespėti į Palangą, bet skrydis yra jungtinis. Turime laiko oro uosto parduotuvėms ir barams. Lėktuvas nusileidžia likus 15 – 20 min iki skrydžio į Palangą. Mums tiesiog reikia nubėgti iki reikiamų vartų. Dabar galiu pasakyti, kad 20 minučių yra per mažai norint persėsti į kitą lėktuvą. Kai su kolege pasiekiame reikalingus vartus, paaiškėja, kad jie ką tik užsidarė ir mes liekame Kopenhagoje. Atrodė, kad paskutiniam reisui į Palangą, kelios minutės neturi įtakos. Kopenhagos oro uosto tarnybos dirbo be priekaištų, gavome mums priklausančius paketus, talonus ir taksi išvažiavome į Radisson Blu Royal Hotel. Taksistui net nereikia sakyti, į kurį viešbutį tave vežti. Saldus miegas nuplauna nuovargį.

·         Jei norite prabangioje ramybėje vasarą grožėtis Ligūrijos pakrante tai Camogli ir Sestri Levante yra jūsų miesteliai.

·         Jei patinka vasarą grūstis turistų sraute rinkitės Portofino ir Cingue Terre. Vėlyvas ruduo praretina turistų gretas.