2019 m. balandžio 12 d., penktadienis

Vasaros Atostogos Austrijos Alpėse. I dalis



                 Austrija vis pralekiam pakeliui į šiltesnius kraštus. Pasižvalgom į Alpes pro automobilio langą. Tikriausiai Grossglockner High Alpine Road pakerėjo mus, ir liko širdyje noras nors trumpam sugrįžti į kalnus. Pirmiausia reikėjo išsirinkti vietovę Austrijoje. Pasirinkome Gastein slėnį. Nuo Klaipėdos jis nutolęs 1660 km.

1 diena (Birželio 23 d.) Kelionė per Lenkiją ir Čekiją. 1214km – 13 valandų vairavimo. Klaipėda – Lomža – Katowice- Ostrava – Brno-Znojmo.

Ryte pakylame anksti ir 5,00 val skambant Boy George dainai pajudame iš kiemo Klaipėdoje. Ši mūsų kelionė ypatinga ir tuo, nes atostogauti išvažiuojame su šunimi (anksčiau nesame keliavę  dideliais atstumais). Visas dėmesys sutelktas į tai kaip jaučiasi mūsų šuo, nes jis stipriai lekuoja ir yra neramus. Tik pravažiuojant Kauną bando atsigulti į savo guolį ir snausti. Nervus raminantys vaistai nepadeda. Remonto darbai Via Baltica kelyje lėtina važiavimą.
                      Kelionė per Lenkiją jau daug kartų aprašyta. Keliai tik gerėja, atstumas trumpėja. Bet pasitaiko ir remonto darbų apie Varšuvą. Už Lomžos važiuojame 63 keliu per Zembrovą. Ir Čekijos sieną kertame prieš šešias. Vinjetę už Čekijos kelius perkame pirmoje degalinėje ( jau žinome , kad greitkeliu be mokesčio galima važiuoti iki pirmos degalinės). Vinjetės kaina 12.00 Eur/už 10 dienų. Nuo Pohorelice sukame 53 keliu link Znojmo. Siaurame kelyje sutinkame daug turistinių autobusų. Znojmo - garsus savo jaukiu renesanso stiliaus senamiesčiu. Informacijos apie šį miestelį nėra daug. O mes atvažiuojame šeštadienio vakare, tai patekti į turistų informacijos biurą nėra jokių galimybių (Obroková street. 10, 669 02 Znojmo), nes jis veikia iki 17 valandos (kvepia Rytų Europa). Apsigyvename Kimex pensione, netoli centro (išvažiuodami pastebėjome grindimis bėgiojančius tarakonus).
                      Išeiname vakariniam pasivaikščiojimui po Znojmo. Artėjant link miesto centro visur tvyro ramybė, nematyti žmonių. Vaikštome vieni po senamiestį, pilies prieigose pamatome , kad su šunimi į pilies teritoriją eiti draudžiama. Vėliau ir grįždami supratome, kad Čekija dar nėra draugiška šuniukams. Bet pilies teritorija vakare uždaryta, tai ten nepatenkame nei su šunimi, nei be jo. Kuo toliau tuo nejaukiau darosi. Nešvenčia čekai Joninių, matyt ir pasaulio futbolo čempionato nežiūri Znojmo. Tik už 50 km nuo Znojmo yra Mikulov, kurio jaukiose vyninėse – pasakiškai nerūpestinga atmosfera. Gal tie autobusai išvežė visus turistus iš Znojmo ?




Vakarinis Znojmo

                      Pasivaikštome po jaukų, bet tuščią renesanso stiliaus senamiestį. Kadangi rytoj trauksime toliau, tai aplankyti 30 km ilgio požeminius vyno rūsius ir pajausti viduramžių dvasią nepavyks.

2 diena (Birželio 24 d.) Kelionė per Austriją. 393 km – 5,5 valandos vairavimo. Znojmo – Rosenburg - Aggstein Castle - Bad Goisern – St.Gilgen – Fuschal am See - Bad Ischl – Bad Goisern

                      Pakilome anksti ryte. Kol paruošėme pusryčius, vyras pavedžiojo šunį palei Dije upę. Surado labai gražų taką ir terasas palei upę iki užtvankos. Auštant atsivėrė švelnus rūko vaizdas nuo upės ir ramus pietų Moravijos miesto senamiestis.
                      Išvažiuojam iš Znojmo 413 keliu link Rosenburg. Aplink platūs geltoni saulėgrąžų laukai ir nokstantys abrikosai, žalios kalvos. Tiesiog vasaros pradžios idilė. Nepastebimai kertam Austrijos sieną. Ieškome kur įsigyti kelių vinjetę ir randame artimiausioje degalinėje Retz miestelyje (kaina 10 dienų – 9.00 Eur).  Sustojame pakelėje apžiūrėti senovinių vyno saugojimo rūsių.


Vyno rūsiai Austrijoje


 Įdomu ar dar naudojami šiais laikais ? Kiek akys mato vynuogynai ir abrikosų, obuolių sodai. Kiekvienas medis apsuktas tinklu, saugomas. Ankstyvųjų bulvių laukai vilnija žaluma. Prie sodybų daugėja rožių sodelių, artėjame link Rožių pilies (Rosenburg). Pasiekus Rosenburg miestelį atsiveria  pilies vaizdas ant kalno šalia Kampas upės.
Rosenburg
  Pagal nuorodas kylame į kalną link pilies. Nors ankstyvas rytas, gana didelis srautas mašinų juda į kalną. Netrukus paaiškėja , kad pilies teritorijoje vyksta uždaras renginys: Hario Poterio gerbėjų susitikimas.


Galingos ir storos pilies sienos saugo nuo mūsų akių ir rožių sodelį, ir sakalus paruostus medžioklei, ir viduramžių riterius. www. Rosenburg.at tinklapyje reikia pasitikrinti ar savaitgalį nėra uždaro renginio. Pakeisti maršrutą yra nesunku ir šalia galima rasti : Altenburgo Benediktinų vienuolyną (5km), viduramžių miestelius Horn (5 km), Eggenburg (20 km), Hardegg pilį (40 km).


Rosenburg
                       Sekantis sustojimas – Aggstein pilies liekanos ant Dunojaus kranto ( Ruine Aggstein, 3642 Aggsbach Dorf). Šiais metais važiuojam 33 keliu – kaire Dunojaus upės puse. Į Vachau slėnį suformuotą Dunojaus upės žiūrime iš kairės pusės. Palei upę įrengti pėsčiųjų ir dviratininkų takai. Sustojame vienoje iš poilsio aikštelių, leidžiamės link vandens, tegu šuo atsigaivina Dunojaus vandenyse.
                      Pagal nuorodą kelyje Burgruine Aggstein kylame į kalną. Tvirtovė pradėta statyti 12 amžiuje ir per tris šimtmečius įgavo dabartinį vaizdą. Tvirtovė įsikūrė ant siauros kalno keteros, ir tai leido jos šeimininkams kontroliuoti judėjimą Dunojaus upe. Pilies teritorijoje galima vaikščioti su šunimi, tik reikia turėti pavadėlį ir antsnukį. Šeimyninis bilietas 3 asmenims kainuoja 17,00 Eur. Paslėptais laiptais, vidiniais kiemeliais ir pramintais takais leidžiamės tyrinėti senovę menančius laikus. Mediniais laiptais lipame į apžvalgos aikšteles, bokštus iš kurių atsiveria kvapą gniaužantys vaizdai į Dunojų ir Vachau slėnį. Silpnas lietus ir rūkas sukuria dar labiau romantišką atmosferą.






Burgruine Aggstein
                       Važiuojame link Bad Goisern, čia mūsų laukia nakvynės vieta Bergblick pensione. Išsukus iš A1  į 145 kelią link Traunsee ežero atsiveria gražiausi gamtos vaizdai, jaukūs austriški miesteliai Gmunden , Altmunster am Traunsee, Traunkirchen. Nerūpestinga atostogų atmosfera pasiliks atmintyje ir planuojant keliones, norėsiu sugrįžti prie Traunsee ežero.
                      Atvykus į Bergblick pensioną, papildomai mokame 5.00 Eur už šunį. Pailsėję važiuojame pasižvalgyti po apylinkes.  Pirmas sustojimas St. Gilgen prie Volfgango ežero.




St.Gilgen
 Nepaprastai gražus ir jaukus miestelis su ištapytais namų fasadais, spalvingais gėlynais, tyro vandens pakrante. Čia gimė Mocerto mama, jos namas stovi Volfgango ežero pakrantėje. Fuchl am See – mažas žavingas pušų apsuptyje įsikūręs kaimelis prie ežero. Atvykus sekmadienio pavakare labai tylu, žmonių nedaug. Poilsiautojų ramybė saugoma, draudimu ežere plaukioti su motorinėmis transporto priemonėmis. Poilsiautojai iš lėto renkasi į pakrantę vakarieniauti ir stebėti saulėlydį. O mes važiuojame link Bad Ischl (Bad Išlis). Bad Ischl - miestas, balneologinis (trykšta mineralinės vandens versmės) kurortas Austrijoje, prie Trauno  ir Ischl upių santakos. Bad Ischl menantis kaizerinės Austrijos didybės laikus, Kaiservilla – buvusi Austrijos monarchų vasaros rezidencija. Bandome rasti vietą vakarienei, bet esant su augintiniu, tai nėra labai lengva. Kadangi diena ir taip jau ilga, grįžtame į Bad Goisern. Bad Goiern mažas jaukus senamiestis. Randame kavinę senamiestyje su mediniais stalais lauke, priima su augintiniu ir galėsime atsiskaityti kortele. Labai retas derinys visos kelionės metu (atsiskaityti banko kortele Austrijoje gana sunku). Mes vakarienei gauname Vienos šnicelį, o šuo dubenėlį vandens.
Ilgos dienos vakaras ramus, žvalgomės iš pensiono balkono į saulėlydžio nutviekstus kalnus.

diena (Birželio 25 d.) Austrija: 108 km – 2 valandos vairavimo.  Bad Goisern – Hallstatt - Dorfgastein

                      Lietus Austrijoje yra kelionės palydovas. Lietus koreguoja ir kelionės maršrutą. Rytinis dangus nežada saulėtos dienos, bet į Hallstatt važiuojam. Ežerai ir kalnai, kalnai ir ežerai pakeliui į Hallstatt. Sustojame prie Halsštaterio ežero pasigrožėti rytiniu rūku, pavedžioti šunį ir nusipirkti uogų bei abrikosų.



Rytinis rūkas
  Į miestelį atvažiuojame per tunelį. Nors dar ankstus rytas ir lynoja, bet turistų autobusai važiuoja karavanu. Iš kart supratome , kad Hallstatt yra įtrauktas į masinio turizmo tvarkaraščius ir per valandą į miestelį atvažiuoja apie 4 autobusus. Parkingą randame už miestelio ( 8.50 Eur už 2 valandas). Jau parkinge užmezgame pokalbį su kitais turistais, kurie patvirtina, kad keltis funikulieriumi į kalnus nėra jokios prasmės, per lietaus debesis nieko nematysim. Įvertinus keltuvo kainas ir tai , kad su šunimi neįleidžia į druskų senąsias kasyklas ir mamuto urvą, nusprendžiame kad nenorim žvalgytis į debesis „Penkių pirštų“  apžvalgos aikštelėje. Griebiame skėčius ir leidžiamės ežero pakrante į Hallstatt. Gal būt tai neturėtų stebinti, bet turistams skirti užrašai yra anglų ir kinų kalbomis.  Norint padaryti panoramines atviruko nuotraukas reikia pastovėti eilutėje. Iš lėto judame žmonių sraute, gatve palei ežerą. Mistišką Hallstatt atmosferą sukuria žemi debesys ir rūkas virš ežero. Iš meditacinės būsenos vis pažadina lagaminų ratukų garsas. Tai vienas įdomiausių Austrijos miestelių, manoma, kad jis yra  vienas seniausių Europoje, kuriame iki šiol gyvena žmonės. Šiuo metu Hallstatt  turi apie 1000 gyventojų. Pats miestelis atrodo taip pat kaip atrodė 1890 metais. Gyvenamoji aplinka mažai pasikeitusi, atrodo lyg laike sustojusi.  Nupėdiname iki klasikinio turistų taško, darome nuotraukas bažnyčios ir kinų turistų fone. Ir iš kart kylame gatve į viršų toldami nuo turistų minios, link senųjų kapinių ir katalikų bažnyčios. Pastovime šalia kaulų koplyčios, į vidų eiti nesinori.  Šalia bažnyčios randame laiptukus link druskų kasyklų. Siaurais laiptais ir takeliais kylame į kalną. Po gero pusvalandžio suprantame , kad dar reikės ir atgal grįžti . Nežinau kiek kelio įveikėme, gal penktadalį, gal mažiau, sukamės ir grįžtame. Apžiūrime Hallstatt iš aukščiau einančio pėsčiųjų tako Daktaro Fridricho Mortono vardu. Randame užrašą, kad draudžiama skraidyti dronams virš gyvenamųjų namų (anglų ir kinų kalba). Matyt kinų turistai yra pamėgę filmuoti su dronais. Lietaus debesys sutrumpino apsilankymą Hallstatte ir negalėjom pasižvalgyti nuo Alpių stogo.




Hallstatt mistiškas rytas
 Paliekame vieną iš gražiausių Austrijos miestelių, kuris reprezentuoją šalį atvirukuose. Iki Dorfgastein 90 km, važiuosim tik 1,5 valandos. Lichtenšteino tarpeklis uždarytas, nes galimas didelių riedulių kritimas. (Liechtensteinklammstraße 123, 5600 St. Johann im Pongau). Vienas įspūdingiausių tarpeklių su vandens kriokliais irgi šį kartą nepasiekiamas.
Gašteino slėnis  įsikūręs kalnų tarpeklyje, kuris garsėja  gydomaisiais terminiais šaltiniais bei radono olomis. Trys didesni slėnio miesteliai, kaip Austrijoje įprasta, giminingais pavadinimais – Dorfgasteinas, Bad Hofgasteinas ir Bad Gasteinas. Mes pasiruošę praleisti penkias dienas  Gašteino slėnyje. Apsistojame dideliuose Haussteiner apartamentuose Dorfgastein miestelyje. Apartamentai be priekaištų, bookinge palikau geriausius atsiliepimus. Pirmas darbas susirasti informaciją Turistų ofise (Dorfstraße 1, 5632 Dorfgastein ). Pereiname Dorfgastein miestelį, kuris ir pagal pavadinimą ir dydį panašesnis į jaukų kaimelį. Nors kalbame ir vokiškai ir angliškai turistų ofise merginos nedaug žino apie vaikščiojimo (haikingo) takus, bet žemėlapį ir nuolaidų kortelę gauname. Pirmiausia reikia išsinagrinėti žemėlapį ir išsiaiškinti kurie takai yra mūsų jėgoms. Visi žemėlapyje esantys takai yra sunumeruoti ir knygelėje tiksliai aprašyti: kiek laiko užims ėjimas, kiek pakilsime ir kiek nusileisime. Išsirenkame 1,5 val taką netoli miestelio, pakilsime tik 100 m.  Pasirinkome žvalgybinį taką virš miestelio. Žemėlapio pagalba susiorientuojame kur tako pradžia  (takas Nr.7 –Dorfblickweg) Takas labiau panašus į apleistą miško takelį, vietomis sunkiai praeinamą, bet sunkesnėse vietose yra tvorelės, varteliai. Visai šalia ganosi karvės, sirpsta žemuogės ir teka švarutėlis kalnų upelis. www.gastein.com/en/active/summer/hiking/hiking-trails-map/ - yra šimtai įvairiausių pasiūlymų.


Dorfgastein