2015 m. vasario 17 d., antradienis

Rugsėjis Škotijoje

2014 09 14 pirma diena

Kelionė prasidėjo skrydžiu iš Kauno į Edinburgą. Nors iš tiesų ji prasideda skaitant kitų keliautojų interneto dienoraščius. Atvykome į Edinburgą anksti, apie 8,00 val ryto. Suradome autobusą į miesto centą.  Autobusas atvežė iki Waverley Bridge prie Princess Shopping centro (iš čia važiuoja autobusai į oro uostą) ir Turistų informacijos centro (TIC). Jei yra reikalinga autobusų stotis, tai reikia iki jos nusigauti pėsčiomis. Bendrakeleivis parodė, kaip nukeliauti iki autobusų stoties, kad galėtume ten palikti saugoti rankinį bagažą. Autobusų stotyje numatytas ir susitikimas su dukra. Be to į hostelį mus įleis tik 14 val.
Ruošiantis kelionei, visada skaitau įvairių žmonių atsiliepimus apie jų kelionę, ir taip planuoju savo. Planuodama kelionę  daug informacijos rinkau iš www.undiscoveredscotland.co.uk . Todėl turiu vilties, kad mano pastabos bus naudingos kitiems keliautojams.
Turą po miestą pradėjome nuo Princess gatvės, vienoje jos pusėje yra parduotuvės (jei domina), o kitoje miesto sodas. Čia įspūdį paliko veikiantis gėlių laikrodis.
Gėlių laikrodis Edinburge

 Per North tiltą pasukome į senamiestį Royal Mile gatvę, skirtą turistams. Anksti ryte gatvė jau buvo pilna turistų, gatvės muzikantų ir artistų. Gyvenimas virė pagrindinėje turistų gatvėje, kuri veda į Edinburgo pilį.
Nukrypimas dėl Škotiškų pilių. Šeima nusprendė nelankyti pilių, o jas apžiūrėti tik iš išorės.  Jų lankymas atima nemažai laiko ir pinigėlių. Ir daug kartų tyrinėdama Scotland explorer pass, neradau šeimai (4 asmenys) tinkamo varianto. Tam, kad pasinaudoti Scotland explorer pass , reikia tiksliau viską planuoti, negu tai darau aš. O kelionėje, taip norisi  šelmiško nerūpestingumo. Patarimas : jei nori taupyti, planas yra neišvengiamas.
Roayl Mail gatve ėjome keletą kartų, naršydami šonines gatveles. Autobusų stotyje sulaukėme dukters atvykusios iš Glazgo. Pagaliau šeima pilname komplekte ir pasiruošusi keliauti po Škotiją. Pirmiausia nukeliavome iki hostelio Cockburn 65. Hostelis „Edinburgh Backpackers Hostel“ buvo visai šalia pagrindines gatvės, tai buvo vienintelis jo privalumas. Dukra buvo sudariusi nedidelį planelį, ką dar apžiūrėti Edinburge. Pirmiausia pasikėlėme į Observatorijos kalvą, nuo jos atsivėrė graži miesto panorama. Toliau ėjome George gatve, viena įspūdingiausių ir turtingiausių gatvių. (Nepraleiskit jos). Mergaitės būtinai turėjo nueiti iki baro „The elephant house“, kuriame buvo pradėta rašyti knyga apie Harį Poterį. Toliau – Nacionalinis Škotijos muziejus, nuo jo stogo atsiveria miesto panorama, Edinburgo pilis.  Valstybiniai muziejai Škotijoje ir JK yra nemokami. Toliau mūsų kelias ėjo iki St.Mary`s katedros ( Palmerston place). Į vidų nepatekome, reikia pasitikslinti kada galima patekti į vidų (manau, kad verta apžiūrėti) . Grįžome į hostelį, pasidarėme vakarienę. Pailsėjome porą valandų, ir sutemus vėl išėjome į miestą. Pastatai buvo apšviesti įvairiomis spalvomis, pilis švietė violetine spalva. Buvo sekmadienio vakaras, miesto gatvėse žmonių nedaug. Rose gatvė ir jos barai irgi buvo pustuščiai. Pasukome atgal į hostelį, diena buvo ilga. Ir netrukus snaudėme be garso.


2014 09 15 Antra diena
( 132m-212 km – 3,5 val vairavimo, Edinburgh- Stirling- Dunfermline- St.Andrews-Perth. Nuo 9 val – 19 val).

Ryte pabudome nuo lietaus garso. Pagalvojau, kad vis tik pasitvirtino visų gąsdinimai, kad Škotijoje lietus neišvengiamas. Ir galiu pasakyti, kad lyjant keliauti yra sunku. Bet niūrus dangus ir šlapios gatvės, nemažino optimizmo  pradėti kelionę.
Vyras su dukra išvažiavo į oro uostą pasiimti išnuomotos mašinos. Mašinos nuoma- atskira tema. Ir manau , kad keliaujant su nuomotu automobiliu, tai yra svarbu. Mašinos nuoma rūpinosi vyras: rinko informaciją ir sudarė sutartis internetu. Pasirinko „Europcar“ nuomos kompaniją ( automobilis Hundai i30). Atvykus pasiūlė, dyzeliu varomą mašiną už papildomą mokestį. Šiuo atveju reikia skaičiuoti, ar pavyks sutaupyti. Mes susigundėme geresne mašina – nauja Opel Insignia. Kuro kainų skirtumas buvo per mažas, kad mums gautųsi ekonomija. Draudimą buvome įsigiję internetu iš kitos kompanijos. Tada prasidėjo paprastas terorizmas: nebus atsarginės padangos, nedraustas mašinos stogas ir tt. – dėl ramios galvos ir smagios kelionės- nusipirkome dar vieną draudimą iš nuomos kompanijos. Ir taip netikėtai mašinos kaina pakilo iki 1000,00 lt (290 eur), vietoje planuotų 500-600,00 lt (170 eur). Mašinoje buvo integruota navigacinė programa, o nuomos kompanija siūlė dar išsinuomoti navigaciją. Patarimas: draudimą reikia pirkti pas juos, o dėl navigacijos, kuro ekonomijos – reikia atlikti gerus namų darbus.
Vairavimas. Krikštas buvo stiprus: vairavimo pradžia lyjant lietui kaire puse ir dar  viena akim sekant navigaciją. Mašiną vis traukė į kairį kelkraštį.
Išvažiavome iš Edinburgo M9 keliu Stirlig miesto kryptimi. Pakeliui pamatėme monumentą The Kelpies, skirtą škotų darbiniams arkliams. Atrodo labai įspūdingai: 30 metrų spindintys plieniniai arkliai. Daugiau informacijos: http://www.thehelix.co.uk/things-to-do/the-kelpies. Pirmas sustojimas pakeliui prieš įvažiuojant į Stirling : pusryčiai (škotiški) ir informacija.  Turistų informacijos centre susirinkome trūkstamą informacija. Visada pasinaudojame paslauga -  kad vietiniai pažymėtų žemėlapyje svarbiausias vietas miestelyje. Turėjome lankstinuką su TIC adresais, kuriuos naudojome navigacijoje.  Stirling dangus buvo apsiniaukęs, bet lietaus nebuvo. Neskubėdami kilome į kalną link pilies. Akis džiugino senamiestis ir gėlynai. Viduramžių bažnyčioje Holy Rude buvome nustebinti gavę lankstinuką lietuvių kalba. Pilį apžiūrėjome iš išorės. Toliau mūsų kelias ėjo per Faifo karalystę ir jos sostinę Dunfermline. Čia teko išsitraukti apsiaustus nuo lietaus. Apžiūrėjome Rūmus, abatiją (Sutvarkytus griuvėsius), A. Carnegie miesto sodą, dalį senamiesčio. Smulkus lietutis skubino grįžti prie mašinos. Kepykloje nusipirkome dėžutę pyragėlių. Užkandžiavome prie mašinos. Toliau laukė ūkanotas Saint Andrews. Pagal TIC adresą atvažiavome į pačią miestelio širdį. Tikslas pasivaikščioti po miestelį, nueiti iki katedros, universiteto ir Šiaurės jūros pakrantės. Merginos čiupo kavos bei arbatos puodelius į rankas, ir pirmyn. Oras, labai nesuprantamas, bet artėjant link vandens pradėjo skleistis rūkas. Katedros griuvėsiai, kapinių paminklai pasirodė paskendę tirštame rūke. 
Ūkanotasis Saint Andrews

 Labai patiko aplink tvyrantis rūkas, vėjas nuo jūros. Pasišildėme Universiteto muziejuje. Lankomos vietos atidarytos iki 17 val. Palandžiojome po Universiteto kiemelius. Išvažiuojant pradėjo lyti. Nakvynė laukė Perth mieste : Woodlea B/B ( 90 svarų). Užsakėme per www.booking.com,  kambarys patiko, maloni šeimininkė, gausūs pusryčiai pagal pageidavimus. Lietus buvo smarkus, po vakarienės merginos liko kambaryje, o mes išėjome į miestą : su apsiaustais ir skėčiais.  Įspūdžio neliko jokio : šlapia, šalta, tuščia.
  

2014 09 16 Trečia diena.
(130m–209km, 3val vairavimo. Perth-Dunkeld-Pitlochry-Inverness-Drumnadrochit. Nuo 8 val-18 val)
 Ryte pažadino ryški saulė. Po malonios nakvynės buvom pasiruošę keliauti į Škotijos gilumą. Pirmas miestelis priekalnėse - Dunkeld. Jei kelias ves pro šį miestelį, sustokit nors pusvalandžiui. Vienas iš nuostabesnių rytmečių, kai kylanti saulė apsukta rūko, kai šalia restauruojamos katedros mekena avys, o tu neskubėdamas trauki į save naujus pojūčius ir dar džiaugiesi kelionės pradžia. 
Dunkeld rytas
Sekantis – Pitlochry. Einame ieškoti „lašišų laiptų“. Tiesa tokia, kad lašišos migruoja pavasarį. Ir jei gyveni netoliese, tai pavasarį gali tai pamatyti, jei pasiseks. Mes tiesiog praėjome tuo keliu, pamatėme lašišų migracijos vietas ir vandens užtvankas. Patarimas: galima ir praleisti šį miestelį.

Išvažiuojant iš Pitlochry, mus paklaidino navigacija. Aš buvau nurodžiusi Ballater miestelį, norėjau pravažiuoti kitu Cairngorm‘o nacionalinio parko kraštu. Bet navigacijos „Agnė“ mums vis siūlė važiuoti siaurais avių takais į kalnus. Todėl nusprendėme neklaidžioti ir A9 keliu pasukome link Inverness . Inverness šiauriausias mūsų kelionės taškas žemyne. Inverness TIC darbuotojas nustebino pasakydamas, kad nieko įdomaus mieste nėra. Bet oras labai palankus pasivaikščiojimui +20C, saulėta. Beveik anomalija Škotijos šiaurėje rudenį. Apsukame ratą apie senamiestį, Ness upę, pilį ir St. Andrews katedrą. Dabar skubame link Loch Ness. Tik išvažiavus iš miesto prasideda kelias palei Loch Ness. Sustojimas prie ežero: trumpam poilsiui ir užkandžiams. Pamatome didžiulius plotus gervuogių, valgome iki pamėlynavimo.  Lankome Urquhart pilį (29 svarai) prie ežero.
Urquhart pilis prie Loch Ness
 Ežeras lygus kaip stiklas, saulė ir lengvi debesėliai begalinio žydrumo danguje. 
Loch Ness
Išlandžiojame griuvėsius, pamatome filmą apie pilies istoriją. Važiuojame nusipirkti maisto (radome tik mažytę parduotuvę) ir ieškoti nakvynės (Clunebeg lodge). Dar pakankamai anksti ir galėtume dar važiuoti, nes rytoj laukia kelionė į Skye salą. Bet motelio šeimininkė nesutinka grąžinti sumokėtus pinigus per booking.com, todėl pasiliekame kaimo sodyboje. Kambarys patogus, minkštos lovos, Wifi ryšio nėra, aplinka  lauke nelabai tvarkinga (statybvietė). Šeimininkė parodė miško keliuką į kalnus. Išeiname pasivaikščioti, pasigrožėti gamta.



2014 09 17 Ketvirta diena
(323m- 520km-8val vairavimo. Drumnadrochit – Portree- Kilmaluag- Dornie-Fort William-Inveraray. Nuo 7 val iki 21 val)

Po pusryčių 7 val pradedame važiuoti A87 keliu į Skye (Rūkų) salą. Sustojame prie Loch Cluanie,  nuostabūs vaizdai su kylančiu rūku virš vandens.

 Kertame du tiltus ir jau Skye sala. Sustojame prie Sligachan upės, apžiūrėti seno tiltuko. Toliau vingiuojančiu keliuku važiuojame link Portree. Nusprendžiame pavalgyti škotiškus pusryčius  kavinėje prie vandens (Arriba Cafe J). Svarstome maršrutą po salą: pasirenkame apvažiuoti vieną kilpą, kaip patarė TIC. Ir neapsirikome. Važiuojame A855 palei kalnus, skardžius, krioklius. 

Oras vis labiau šyla iki +23 C. Stojame ten, kur patinka vaizdai. Gamtą reikia pamatyti ir pajausti. Jei gali skirti pusdienį pasivaikščiojimui, galima padarytais takais žygiuoti į Storr (719) kalvą. Žemėlapyje pažymėtas automobilių kelias punktyru reiškia, kad vietos yra tik vienai mašinai, ir paruoštoje „kišenėje“ turi laukti prasilenkimo. Apžiūrėjome dar vienus pilies griuvėsius prie Kilmaluag, tai šiauriausias mūsų kelionės taškas. Sukame atgal į žemyną. Tikslas pamatyti Eilean Donan pilį. 
Eilean Donan pilis 
Bet ir ją apžiūrime tik iš tolo, nes šeima nusprendė, kad šios dienos gamtos vaizdai turi likti atminty ilgam. Todėl lekiame į nakvynės vietą Inveraray (135 mylios ir 4 valandos vairavimo). Vyras jau apsiprato su kita kelio puse, liko vienas sunkumas: lenkimas siauruose ir vingiuotuose keliuose. Maistą vakarienei perkame Fort William, nes didesnių miestelių jau nebus. Čia pilame ir kurą. Visada reikia paskaičiuoti ir pasitikrinti, kur galėsi įsipilti kuro. Važiuojame labai vaizdingu keliu nuo Glencoe iki Loch Tulla. Labai daug takų, kur galima su kuprine išeiti į kalnus.

 Negali atsižiūrėti į aplink esančius kalnus, ežerus, slėnius. Augmenija irgi stebina savo spalvomis: sodri sodri žalia, rausvi viržiai, ruduojantys paparčiai, čiobreliai. Kelias eina ties Loch Awe  (A819) ir finišas Inveraray.

Inveraray



2014 09 18 Penkta diena
(63m-101km- 1,3 val vairavimo. Inveraray-Luss-Inveraray. Nuo 13val iki 17 val)

Šiandien škotai balsuoja dėl nepriklausomybės nuo JK. Pasirodo ketvirtadienis yra tinkamiausia diena, kad žmonės ateitų balsuoti.
Inveraray praleisime dar 2 naktis. Šiandien truputį vėsiau apie +15C. Ryte numatytas kopimas į kalvą prie miestelio, nuo jos turi atsiverti nuostabūs vaizdai. Kadangi šeimos narių fizinis pasirengimas yra ne vienodas, nuėjus pusę kelio lieku viena. Judu į priekį apžiūrinėdama samanas, voratinklius, fotografuodama augalus. Kopiau apie 1 val 20 min. Nuo kalno atsivėrė Loch Fyne ežeras, karališko miestelio panorama, kunigaikščio pilis. 
Vaizdas į Loch Fyne
Trumpas poilsis su arbata ir sumuštiniais. Ir miško takeliais žemyn apžiūrėti kunigaikščio Argyl pilies. Karališkas miestelis įkurtas 1638 m Charles I. Dabartinė Inveraray pilis (1744m) savo architektūra skiriasi nuo kitų Škotijos pilių. Neogotikinė, su apvaliais kampiniais bokštais, Inveraray pilis skiriasi nuo masyvių, tvirtų Škotijos pilių.  Išlandžiojome miestelyje jaukias krautuvėles, galerijas, gėrėme kavą su pyragaičiais. 
Po pietų susiruošėme prie Loch Lomond. Į kelionę pasiėmėme „fish and chips“(gamina iš jūrinės menkės).  Likau nustebusi, šviežios žuvies skoniu.

A83 kelyje sustojame pasigrožėti slėniu prie seno karinio kelio. Ties Tarbet miesteliu pasiekiame Loch Lomond. Važiuojame link Luss. Pakeliui sustojame ežero pakrantėje, sutinkame filmavimo grupę. Luss kaimelis yra vakariniame Loch Lomond krante. 
Luss miestelis
Neskubėdami pasivaikščiojome ežero pakrante, apžiūrėjome seną elektrinę prie A83 kelio. Grįžome į Inveraray. Mūsų laukė vakarienė Royal Burgh cafe. Visi bandėme įvairius patiekalus, man kliuvo tradiciniai škotiški : Hagis ir „juodasis pudingas“ (primena lietuviškus kraujinius vėdarus). Vyras valgė šviežios žuvies „Fish and chips“. Aš pirmą kartą paragavau pyragą banoffee, kepė restorano šeimininkė. Žvaigždėtas dangus pakeliui namo, tylus ežeras.


2014 09 19 Šešta diena
(235m-380km-6 val vairavimo. Inveraray-Fort William-Mallaig-Oban-Inveraray. Nuo 8 val-20 val)

Škotai pasilieka JK.
Šiandien paskutinė diena, kai šeima kartu.  Pasirinkome važiuoti  į Mallaig (110 m). Pirmiausia ieškome Kilchum pilies A85 kelyje. Nėra jokių ženklų nurodančių kryptį į pilį, prieš arba už upės Orchy reikia pasukti į nedidelį keliuką ir čia palikti mašiną. Toliau eiti pėsčiomis. Ryte 9 val atrakina pilies griuvėsius ir gali apžiūrinėti iki 17 val. Aplink kalvos ir ežerai skęsta rūko glėbyje ir vieniši viduramžių griuvėsiai, neatlaikę laiko išbandymų. Nesutiksite turistų, galėsite mėgautis ramybe. Važiuojame A82 keliu iki Fort William. Čia aplankome Kaledonijos laiptus, kur Šiaurės jūra susijungia su Atlanto vandenynu. Toliau sukame į A830 šalia Jacobite traukinuko geležinkelio ir sustojame prie Glenfinnan viaduko. 
Glenfinnan viadukas
Viadukas įspūdingiau atrodo atvirukuose ir filme. Pasiekiame Mallaig, spėjame pamatyti išvykstantį Jacobite traukinuką. Mallaig yra žvejų kaimelis kvepiantis šviežia žuvimi. Randame nuostabų Cornerstone jūros gėrybių restoranėlį. 
Mallaig - žvejų kaimelis
Tikrai verta čia papietauti. Tolstame nuo Mallaig link Oban. Sustojame pasižiūrėti į Stalker pilį ( ji yra mažoje salelėje). Prie jos nėra priėjimo, galima pasižiūrėti iš apžvalgos aikštelės.  Oban`e apsukame ratą palei įlanką, pažiopsome į laivus. Gražus spalvingas uostas. Vakarėja,  grįžtame A85 keliu.




2014 09 20 Septinta diena
(103m- 166km-2val vairavimo. Inveraray- Glasgow-Edinburgh. Nuo 9val iki 17 val).

Išvykstame iš Inveraray, grįžtančių į Lietuvą laukia Glasgow. Dukrai baigėsi atostogos ir ji pasilieka Inveraray. Glasgow pasitinka mus su lietumi, tikriausiai nori, kad greičiau išskristume.  Atvažiuojame į patį centrą. Prasideda problemos su mašinos parkavimu. Randame daugiaaukštį parkingą (1 val – 3 svarai). Patarimas: palikti mašiną priemiestyje. Lietus nesibaigia, landžiojame po parduotuves Buchanan gatvėje.

 Mažoji dukra leidžia laiką komiksų parduotuvėje. Pagaliau saulė, einame nors trumpai apžiūrėti miesto. Didelis, milijoninis miestas nedžiugina akių. George gatve praeiname skverą, miesto rūmus, katedrą link Glasgow Nekropolio. Po pietų išvažiuojame iš Glasgow į Edinburgo oro uostą. Nakvynė Travelodge viešbutyje šalia oro uosto. Labai patogus ekonominės klasės viešbutis. Vyras su dukra važiuoja grąžinti mašinos. Europcar patikrino, kad turime draudimą, ir net nepasižiūrėjo kokią mašiną grąžinome. Užstatas už mašiną grįžo po 5 dienų. Iš nuomos kompanijos iki viešbučio grįžo pėsčiomis. Ryte į oro uostą užsisakėme taksi.

Finalas
1.       Kelionės laikas : 2014 m. rugsėjis, buvo labai tinkamas turistauti.
2.       Kelionės sąmata 4 asmenų šeimai : 1800 EUR
3.     Baudos už kelių eismo pažeidimus pasivijo Lietuvoje. Patarimas atidžiai stebėti ženklus. Viršyti greitį galima tik 10 proc. ( ne 10 mylių).
4.       Škotija, šalis į kurią dar sugrįšiu.